Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω  



ολεϊκό οξύ


Ερμηνεία:

Μονοακόρεστο λιπαρό οξύ. Το ολεϊκό οξύ [χημικός τύπος C18H34O2] αποτελεί πρώτη ύλη ακριβών καλλυντικών. Υπάρχει στο λίπος του γάλακτος, ελαιόλαδο, τα σπέρματα του σταφυλιού και το λάδι τους, καρύδια, αβοκάντος, αυγά και κρέας.

Υποστηρίζεται ότι το ολεϊκό οξύ ευθύνεται για τα ευεργετικά αποτελέσματα του ελαιολάδου στην ανθρώπινη υγεία.

Το ολεϊκό οξύ ελαττώνει την αρτηριακή πίεση, αυξάνει την καύση του λίπους, πράγμα που συμβάλλει στην απώλεια βάρους, προστατεύει τα κύτταρα από τις βλάβες που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες, μπορεί να προλάβει τον διαβήτη τύπου 2, προλαβαίνει την ελκώδη κολίτιδα και αναγεννάει τη μυελίνη των εγκεφαλικών νευρώνων.

Οι αυξημένες συγκεντρώσεις του ολεϊκού οξέος στον εγκέφαλο σχετίζονται με την πλαστικότητα (εξωστρέφεια, ανοιχτός χαρακτήρας) των παιδιών με διαταραχή  υπεραντιδραστικότητας υπερκινητικότητας. Το ολεϊκό οξύ αποκαθιστά τον κατάλληλο μεταβολισμό των καυσίμων της καρδιάς που ανεπαρκεί.



Ετυμολογία:



Βιβλιογραφική Τεκμηρίωση:

Anacardic Acid, Salicylic Acid, and Oleic Acid Differentially Alter Cellular Bioenergetic Function in Breast Cancer Cells. Radde BN, Alizadeh-Rad N, Price SM, Schultz DJ, Klinge CM. J Cell Biochem. 2016 Mar 17. doi: 10.1002/jcb.25544.

Ji-Hong Lim, Zachary Gerhart-Hines, John E. Dominy, Yoonjin Lee, Sungjin Kim, Mitsuhisa Tabata, Yang K. Xiang, Pere Puigserver
J Biol Chem. 2013 March 8; 288(10): 7117–7126. Published online 2013 January 17. doi: 10.1074/jbc.M112.415729
 
Arne Torbjørn Høstmark, Anna Haug
Lipids Health Dis. 2013; 12: 40. Published online 2013 March 25. doi: 10.1186/1476-511X-12-40


Συνώνυμα:



 Δείτε σχετικές φωτογραφίες της Google »


© Δρ. Δημήτριος Ν. Γκέλης, Ιατρός, Οδοντίατρος, Ωτορινολαρυγγολόγος,
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών


Άλλες λέξεις στην κατηγορία Βιοχημεία: